Saturday 23 September

Σακχαρώδης Διαβήτης και ο ρόλος της διατροφής

14 Νοεμβρίου 2016

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Η τελική σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης είναι υπεύθυνη για την αδυναμία χρησιμοποίησης της γλυκόζης από τα κύτταρα με αποτέλεσμα η περίσσεια της να κυκλοφορεί στο αίμα, να αποβάλλεται από τα ούρα σε μεγάλες ποσότητες και το κύτταρο να είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιεί άλλες μεταβολικές οδούς για να καλύψει τις ανάγκες του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη ξεπερνούν παγκοσμίως τα 300 εκατομμύρια αριθμός που προβλέπεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη, την αντιμετώπιση αλλά και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των επιπλοκών σχετιζόμενων με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παρακάτω δίνονται Κύριες διατροφικές και συμπεριφοριστικές συστάσεις που το άτομο οφείλει να ακολουθήσει:

•συνίσταται απώλεια βάρους όταν αυτό δεν βρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια

•κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων με καθορισμένη ποσότητα υδατανθράκων

•αποφυγή παρατεταμένης νηστείας

•κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά

•περιορισμός της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους και των trans λιπαρών

•κατανάλωση άπαχου κρέατος

•κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά

•έλεγχος των υδατανθράκων τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας. Προτιμούμε υδατάνθρακες σύνθετους και επιλέγουμε ολικής άλεσης δημητριακά και ζυμαρικά. Ενημερωνόμαστε για τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων και επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

•αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης, χρησιμοποιούμε υποκατάστατα βάση των συνιστώμενων δόσεων από το FDA

•κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες

•περιορισμός του Νατρίου και προσοχή στις κρυφές πηγές αυτού (σάλτσες, κονσερβοποιημένα τροφιμα)

• περιορισμός του αλκοόλ και κατανάλωση μόνο της συνιστώμενης ποσότητας (γυναίκες <1 ποτό/ημέρα , άντρες <2 ποτά/ ημέρα )

Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με φαγητό και ποτέ με άδειο στομάχι.

Είναι σημαντικό το άτομο που πάσχει από τη νόσο να αντιληφθεί την ανάγκη της αλλαγής του τρόπου ζωής του. Το άτομο θα πρέπει να παροτρύνεται να ακολουθεί μία δίαιτα με βάση τις παραπάνω συστάσεις, να εντάξει τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά του, να ακολουθεί πιστά τη φαρμακευτική του αγωγή και να ελέγχει τη γλυκόζη πλάσματος σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και χρίζει εξατομικευμένου διαιτολογίου σταθμισμένο στις ανάγκες του, σεβόμενο τις προσωπικές του επιθυμίες, δυνατότητες και απαιτήσεις.

Ζήσε με σεβασμό στη νόσο σου και αγάπη για τη ζωή σου!

 

Γιαννιώτη Πωλίνα

Διαιτολόγος Διατροφολόγος